Дизайн на кухня,трапезария и дневна
Комбинирането на кухня-трапезария-дневна: За и против
Предимствата на този избор включват:
-получаване на голямо пространство, което отваря големи възможности за реализация на различни подходи за дизайн, решения и идеи, които е невъзможно да се приложат в малки пространства;
-Възможност домакина да общува със семейството или гостите си, така няма да се отделя от тях и спокойно ще продължи разговора.
-подобно решение е оправдано, особено за семейства с малки деца, защото майките, при приготвяне на храна, продължават да следят детето си. В същото време размерът на стаята позволява на детето да бъде на сигурно място, далеч от тавите, кипенето, газта, острите ножове и други кухненки опасности.
-повече светлина- когато са отделени, помещенията имат по един или два прозореца, след сливането им, зоната ще стане много по-светла.
– няма нужда от пренасяне на съдове и храна от едната стая в другата, като обикаляте по коридора.
А ето и недостатъците:
-миризмата на храна – дори аспиратора да е много мощен, някои много силни и специфични миризми все още може да се разпространят из стаята;
-странични звуци – миялна машина, микровълнова печка или кафемелачка. И хладилника може да се наложи да бъде заменен от по-тих;
-повече внимание на чистотата- ако при две отделни зони можете да скриете останалите мръсни чинии в мивката, то тук е почти невъзможно. Дори най-малките детайли се виждат.
Изберете оформление на кухнята
Естествено, избора на плана е пряко зависимо от площта, която се получава чрез комбиниране на помещенията:
-за просторни големи стаи може да се оформи остров(или полуостров), кухненски бокс или кухня-студио. Това може да включва мебели, които се определят от буква П или кухненски ъгъл.
-за по-малко студио, може да се оформи в буквата Г и да се добави кухненски бар.
Съвет! Ако изберете да съедините помещенията, мебелите трябва да са в един и същи стил, за да се запази единството.
Дизайн на кухни-трапезария-дневна: зониране на пространство
Когато обединявате двете помещения, е необходимо да се внимава със зонирането, т.е. да не изглеждат визуално разделени.
Предлагаме ви няколко метода, за да не се случи това:
– бар – неговата роля е да действа като конструирана “фалшива стена”.
-подиум – кухнята може да бъде леко повдигната чрез изграждане на един вид подиум на 5-15 см Този подиум може да изпълнява не само функцията на зониране, но и ще помогне да скрие тръбите и кабелите.
-различни настилки- използването на различни подови настилки(мокет,плочки,ламинат), може визуално да раздели зоните.
– остров – както и бара, създава илюзия за “фалшива стена”
– маса за хранене – може да се монтира между кухнята и хола. Като допълнителен разделител може да се монтират и тавански лампи, висящи ниско над нея. Това визуално ще разделя пространството.
-леки прегради – те частично отделят кухнята от хола. Могат да бъдат преносими, сгъваеми или плъзгащи;
-цвят – може да се използва за идентифициране на границите между различните функционални области. Така например, в кухнята може цвета да е с по-неутрални нюанси, а за хола и трапезарията да се използват по-ярки и наситени цветове.