Блог

Интериорни идеи за малки жилища

Направете предварителен план

Интериорни идеи за малки жилища
Когато живеете в малък апартамент, винаги трябва да избирате практични мебели, които да побират всичките ви вещи. Купувайте мултифункционални мебели, които побират много вещи и лесно могат да бъдат преместени на друго място или в друго помещениe. Така ще можете да внасяте различни промени в интериора, в зависимост от обстоятелствата, без да закупувате нови мебели. Дори да решите да промените предназначението на дадена стая, ще може да използвате вашите практични мебели.

Изберете компактни мебели

Интериорни идеи за малки жилища
Мебелите с големи размери ще погълнат цялото пространство на малкото жилище. Ако все пак сте си харесали определен диван, потърсете подобен, но с по-малки размери. Повечето големи фирми производители на мебели предлагат както големи дивани, така и по-малки техни варианти – само с две места за сядане. Относно осветлението, също е добре да предпочетете лампи със самостоятелни стойки и регулируема височина, които спокойно да могат да се преместят от едната стая в другата и да се използват по-оптимален начин.

Наблегнете на сгъваемите мебели

Интериорни идеи за малки жилища
Ако обичате да каните приятели на вечеря, изберете маса, която да може да се сгъва, прилепвайки плътно до стената. Когато сте сами и се налага да поработите, може да използвате масата като бюро. Инвестирайте в сгъваеми столове, ще може да ги прибирате когато не ви трябват и така ще освободите допълнително пространство. Вместо масивни шкафове и секции, инсталирайте рафтове по стените – те са многофункционални и могат да побират различни вещи, като не заемат от квадратурата на помещениет.

Декорирайте

Интериорни идеи за малки жилища
Това че живеете в малък апартамент, не значи че трябва да правите компромиси със стила. Наистина ако сложите шарени тапети по всички стени, това ще стесни пространството. Можете, обаче, да разнообразите пространството като декорирате отделни малки кътчета. Дали ще е с боя, тапети или друго интериорно решение, това ще освежи целия интериор. В този случай имаме обособено кътче с бюро, стол и няколко етажерки. Дизайнерите са решили да поставят красив тапет с рисунка на цвете на стената, за да придадат индивидуалност на безличния бял интериор.

Мебели по поръчка

Интериорни идеи за малки жилища
Най-доброто решение, за максимално използване на малките пространства са мебелите по поръчка. Дизайнерът на мебели ще дойде на място, ще огледа вашия апартамент и в зависимост от вашите изисквания ще създаде перфектните за вас мебели. Така ще използвате максимално всеки милиметър пространство, а и ще си спестите досадното обикаляне по магазините за мебели, в търсене на идеалните мебели, за вашето тясно жилище.

Универсална подова настилка

Интериорни идеи за малки жилища
При малките апартаменти е от съществено значение подовата настилка да е универсална и да пасва на предназначението на всяко пространство. Съветваме ви да използвате паркет или ламинирани плоскости. Те са подходящи както за кухня, така и за всекидневна или спалня. В спалнята или всекидневната може да сложите едно или няколко малки килимчета, които ще допринесат за уюта във вашия дом.

Умни разделители между отделните зони

Интериорни идеи за малки жилища

Те са идеални ако например искате да отделите спалнята от всекидневната. Има всякакви варианти: стъклени стени, плъзгащи врати, щори, секция с книги или дори обикновен параван. Добре е разделителите да се от прозрачни или полупрозрачни материи, за да пропускат светлина между отделените пространства. Когато имаме масивни разделители – те спират светлината, като по този начин създават усещане за стесняване на пространството.

Не избягвайте ярките цветове

Интериорни идеи за малки жилища
Ярките щори ще създадат интересен акцент в интериора. Когато са спуснати този акцент ще е видим, а ако желаете, може да ги отворите и да ги направите почти невидими. Може да постигнете интересен декоративен ефект, като съчетаете цветово щорите с най-близката до тях стена или ниша, поставяйки тапети в същата цветова гама, или декорирайки с елемент в същия нюанс.

30.11.2018
Вдъхновяващи идеи за идеалната детска стая
04.01.2019
Скандинавски кухни: идеи и вдъхновение