Блог

Коледен интериор 2021 – трендове

В очакване на един от най-любимите празници през годината – Коледа, решихме да ви представим някои интересни идеи за коледна украса у дома и как да направите интериора си по-празничен, по-интересен,  и възможно най-коледно настроен, за да преживеете един вълшебен месец с магията на Коледа.

Кои са най-популярните цветови схеми и тенденции в коледната украса за 2021? Време е да разберем.

Коледно дърво

Както знаем, един от символите на Коледа е елхата, която така нетърпеливо чакаме да ускрасим заедно със семсйството си. Тя може да бъде естествена или от изкуствен материал. В България все още в някаква степен се използват изкуствените дръвчета, но тази тенденция почти е приключила. Докато в Обединеното кралство тя все още има своите последователи.

Сериозно настъпва тенденцията за живо дръвче в саксия, което след празника да бъде засадено в природата. У нас все още слабо е заложен бизнесът с дръвчета под наем за обикновения потребител. На този етап те са ориентирани към бизнес клиенти като заведения, хотели и т.н.

Наблюдават се два основни стила при коледните елхи:

1.Традиционна коледна елха

Т.нар. Nordmand стил е дръвче с равномерна форма и малко оскъдни клони, което украсява домовете на хората от десетилетия. То ще внесе в дома ви автентично, носталгично усещане от детството и ще придаде на дома ви топлина, нежност и уют. И до днес все още са популярни в Обединеното кралство.

2. Frazer стил

Представлява по-модерния изглед на елхата, която е доста “по-пълна” в сравнение с Normand елхата, което позволява по-голяма площ за разполагане на украсата. Произхожда от апалачите и е изключително популярна в САЩ, но започва силно да придобива популярнос в Обединеното кралство и Европа.

коледна елха със светлини

Други коледни растения

Има обаче  и други коледни растения, които ще внесат допълнителна атмосфера в дома ви и отдавна са част от коледните традиции по света. У нас те все още навлизат постепенно, но с трайна тенденция като част от коледната украса.

  • Борови клонки и шишарки

У нас добре познати са венците от борови клонки и шишарки, които обикновено се закачат на вратата. Но такъв тип венец може да се постави и в стаята, а клонките и шишарките в последните години доста се използват като допълнителна украса към свещник или акцент на масата, както и навсякъде вкъщи, където биха се включили като идеално допълнение – над камината (ако имате такава), по рамката на прозореца и др.

Processed with VSCO with a6 preset
  • Коледна звезда (Poinsettia)

През последните години едно от коледните растения, които е широкоразпространено у нас е т.нар.коледна звезда или Понсетия. В Западна Европа вече повече от два века тя се използва за украса на търговски центрове, църкви, но и в дома, което я превръща в сигурен знак за наближаващите празници. 

  • Илекс (Holly)

Илексът, наречен още Холи, е тясно свързан с Коледа. Използван още в древен Рим по време на зимните празненства, той се използва основно за украса на коледната трапеза, поставя се във венците, а понякога дори е използван и като заместител на коледната елха. 

  • Бял имел (Mistletoe)

Белият имел, който все още слабо се използва у нас, е елегантно растение, свързано с много коледни традиции, една от които е целувката под имела. Традиция, започнала от скандинавската митология, където имелът е символ на богинята на любовта, красотата и плодородието – Фрея. Точно преди Коледа имелът разкрива своята магия, като носи в дома радост, здраве, късмет и благоденствие. Той се поставя над входната врата, както и около осветителни тела и на трапезата.

Цялата тази зеленина, поставена с мярка, разбира се, ще внесе свежест и уют в дома ви и ще ви накара да преживеете една вълшебна Коледа.

Но какво би била Коледа без светлини?

Лампички, светещи играчки и всякакви други светлинни елементи в дома, трябва да се поставят внимателно и с мярка. На първо място с оглед на безопасността и на второ място, за да не се получи претрупване. Всъщност, ако ги използвате в по-големи количества, дори може да не ви се налага да изпозлвате друга украса. Те винаги ще бъдат акутални.

Коледните играчки – неизменна част от празника

Тази година в коледната украса продължава да е силно изразено златото – цветът на 2020 г., като се очаква да се включи съчетаване със сребро. Един много интересен тренд излиза на предни позиции при декорациите, вдъхновен от естествното разположение на борови шишарки върху скалисти местности около морските брегове. Миди, пясък, рапани, черупки от стриди, придаващи лукс и красота.

Коледен гирлянд от черупки и рапани
COX&COX

И още декорации

От свещници, през килимчета и завеси, коледни калъфки с надписи или сникми, семейни фотосесии, закачени на стената или камината, украси за прибори, покривки, тишлайфери и още, и още. Коледа е навсякъде. Насладете ѝ се.

Бяла спалня с коледна украса и елха
Коледна елха с подаръци и бяла дървена етажерка
Кресло с декоративни възгалвнички и одеяло. Коледна елха с подаръци
Кухня с коледна украса
бяла кухня с коледна елха
бяло кресл и коледна елха с подаръци със светло-син акцент
Коледен декор със стол тип кресло, одеяло и възглавничк, коледна елха и светлини
всекидневна.с диван в нежно розово, бяла камина, коледна елха с подаръци и коледна украса
декорирано място с коледен акцент с декоративни възглавнички в черно и червено и светлини, закачени на дървената стена
Спалня в бяло с коледна елха с бели и сребристи украшения и подаръци
Бяла всекидневна с бял диван и златисти акженти. Коледна елха с подаръци и бяла декоративна камина
Кресло с възглавничка с надпис 'hello winter"
коледни светлини, украса на  дървено стълбище
коледна декорация с топки в червено и синьо, поставени в чаши от вино
сребърна коледна декорация
възглавничка с надпис "merry christmas"
въглавнички с коледни мотиви елен и елха с надписи "merry christmas"
възглавничка с надпис meet me under the mistletoe
Зелено кресло и зелени възглавнички, едната от които с декорация елха и надпис Merry Chrostmas & a Happy New Year
Коледни плетени декоративни възглавнизки във формата на елха  - две бели и две зервени
спалня с червена декоративна плетена възглавничка и червено плетено одеяло и подаръци декорация на прозореца
коледна декорация в кутия с борови клонки, шишарки, коледна звезда и илекс
коледна декорация за маса и прибори със зелена салфетка и червена чиния
коледна декорация за маса и прибори със зелена салфетка и червена чиния
коледна декорация за маса в синьо и затисто
коледна декорация за маса в синьо
19.11.2021
5 съвета при избора на кадифе в дизайна у дома
03.12.2021
Тенденции във всекидневната – 2022