Блог

Най-тънката къща в света – “Keret House”

Предизвикателният свят на дизайна всеки ден въвлича дизайнери, архитекти и строители в нови приключения, като ги кара да тестват възможностите си до краен предел.
Интересна идея представя полският архитект Якуб Шченси за една на пръв поглед неизпълнима инсталация. По време на фестивала WolaArt през 2009 г., той представя своята артистична концепция за създаването на най-тънката къща в света. 

Три години по-късно, през 2012 г. той успява да превърне тази идея в реалност, която днес носи името “Keret House”.

Мъц със сив панталон и лилава риза на каре, подпрян между две стени гледа нагоре
© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

Проектът е изградена в Полша, Варшава между две съществуващи структури от две исторически епохи, а тесният пълнеж всъщност представлява арт инсталацията, която реагира на миналото и настоящето на Варшава. Къщата е разположена между сградите на улиците “Chlodna 22” и “Zelazna 74”, на парцел с размери 152 см (60 инча), а в най-тясната – 92 см (36 инча). А самата къща е с размери 72 см в най-тясната и 122 см в най-широката си точка.

Минипостройката е на два етажа, като това пространство успява да събере в себе си мини кухня, баня, всекидневна и спалня.

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

Тя има два неотваряеми прозорци, като слънчевата светлина влиза и през полупрозрачните стъклени панели, от които са изградени стените. Интериорът на постройката е в бяло. 

Къщата има собствена технология за водоснабдяване и канализация и не е свързана с водоснабдителните системи, осигурявани от града. Електричество получава от съседната сграда.

Постройката е собственост на полската фондация за модерно изкуство, а ръководител на проекта е израелският писател Етгар Керет, чието име носи и зданието. 

Микродомът често се превръща във временен дом за пътуващи писатели, като Керет избира кои да бъдат удостовени с честта да останат.

Въпреки че „Keret House“ е отворена за обществеността от октомври 2012 г., тя не винаги е достъпна за посетители.

© Polish Modern Art Foundation / Bartek Warzecha

Малко история

Къщата е разположена между две сгради от две исторически епохи. “Първата е тухлена сграда на улица “Zelezna” – фрагмент от града отпреди Втората световна война, почти несъществуващ вече. Втората – кооперативна бетонна жилищна сграда, елемент от една “наложена структура”, която е имала за цел да отрече предишния градски пейзаж. Тяхното съседство е случайно – както много архитектурни структури във Варшава. “Keret House” е отличен пример за така нареченото “несъвпадение” в градската тъкан на града. Друга причина е военната история на града – там, където се намира къщата, са се срещали две гета – голямото и малкото. Само на няколко крачки от къщата се е издигал мост, който е свързвал двете затворени пространства”, обяснява Якуб Шчесни.

20.05.2022
Модерен дом 2022 – фото галерия