Блог

Дзен интериор у дома – щастието е тук и сега!

Дзен интериор у дома – как да го постигнем?

Представянето на устойчив живот в интериорния дизайн е ситуация win-win. 

От една страна, той позволява въвеждането на екологичния дизайн, което може да насърчи другите да търсят еко алтернативи за собствения си дом.

От друга страна, той се явява отражение на ясния и фокусиран ум, на чистото съзнание. 

Напрегната обстановка и динамичното ежедневие, в което живеем днес, имат нужда от противовес. Ние имаме нужда да прочистваме съзнанието си ежедневно. Но става все по-трудно да изчистим ума си и да се фокусираме изцяло върху всеки отделен аспект от живота ни.

За да намерим баланса и да успеем да се справим с всички предизвикателства, е нужно стресът и напрежението от заобикалящя ни свят да бъдат неутрализирани във вътрешния дизайн. 

Йога у дома

Вдъхновени от японския стил в дизайна, минималистиката и древните традиции, дзен (зен) интериорът внася в дома спокойствие, баланс, хармония и вътрешен мир и позволява достигане до единство на личността с околния свят.

Дзен е практика, която се фокусира най-вече върху опознаване на себе си чрез медитация, действие и песни. Всичко в природата се крепи на хармонията, а хармония най-добре постигаме у дома.

Дзен дизайнът се фокусира върху изчистването на всичко старо и ненужно. Има силен фокус върху симетрията. Ключови тук са естествената светлина и материали. 

Няколко са основните аспекти – цветове, материи, изчистени линии и съразмерно разперделение на мебелите. 

Взаимствано от минимализма и тук се набляга на изчистения дизайн, без излишни и ненужни мебели – мястото е от ключово значение. Самите мебели са ниски, с изчистени линни, изработени от висококачествена дървесина.

Азиатски стил интериор - дзен

Палитра

Много важен е изборът на цветовете – те са факторът, който оказва най-силно влияние върху баланса и спокойствието.

Най-добрият избор са естествените цветове – директна връзка с майката природа.  Какъв по-добър дизайнер бихме могли да изберем? Бяло, бежово, пясъчно, топло кафяво, синьо – бледо, светло, тъмно, хладно, нежно сиво, кехлибар, оранжево, листно злено, тревно зелено, бледо мораво и всичко, което напомня за природата. Земните цветове помагат за релаксацията и могат да повдигнат настроението ви и да пренесат мисълта ви до мирно състояние, което може да допринесе за по-дълбоко въображение и засилено творчество.

Светло син люлеещ се стол и светло синя маса
Изчистена спалня в бяло и черно

И все пак това не означава непременно, че не може да използвате контраст. Ярките цветове биха могли да придадат модернистичен и индивидуален характер на вашия дом, но те трябва да се използват с мярка и само като акцент.

Материи – дърво, морска трева, памук, вълна, лен, кадифе и още мноого други

Материите създават единство в помещението. Те трябва да бъдат от естествени тъкани. Забравете за синтетиката!

Комбинацията на материите винаги е от значение, особено що се отнася до интериора. Различните материи трябва да бъдат една до друга и да са в близост до естествени материали – дърво, стъкло, метал, керамика. 

Странно на пръв поглед, но тази комбинация съдържа 5-те природни елемента, което ѝ придава изключително значение по отношение на дзен дизайна – стаята ще съдържа всички природни елементи. Препоръчват се комбинациите меки и грапави и гладки и гурби материи, както и лъскави и матови и устойчиви и неустойчиви повърхности.

Мек диван от естествени материали с декоративни възглавнички и дървен параван

Симетрия, хармония, баланс

Залага се на сързамерното разпределение на мебелите – съчетание между големи и малки размери, например стандартен размер диван с ниска масичка за кафе.

Не препълвайте стаята с излишни мебели и декорации. Всичко трябва да е с мярка. Сведете орнаментите до минимум. Не претрупвайте рафтовете с излишни вещи и дребни декорации.

Всички линии трябва да са прави и прости, с по-меки и заоблени ръбове, избягват се острите и груби ъгли.

Бяла стая с черни акценти - декоративни възглавнички, лампион, килим

Техниката – враг на спокойствието

Не казваме да изхвърлите уредите си, но те трябва да бъдат възможно най-добре скрити в дома – например в шкафове, където се прибират веднага след ползване. Всякакви кабели и жици е добре да бъдат възможно най-добре скрити, за да не нарушават спокойната атмосфера.

Работно място у дома - бюро, лаптоп и растения

Аксесоари и декорация

Както вече споменахме, препоръчват се изчистените декори. Ако все пак искате да сложите някоя картина, препоръчваме да използвате картини с източна тематика.

Оживете мястото с няколко допълнителни акцента с декоративни възглавнички върху любимият ви диван, а защо не и няколко по-гоелми възглавнички за сядане около масата.

Растенията са задължителен елемент тук. Те са ключовата частица за завръщане към природата. Букет свежи цветя, малко мъх върху пръстта на стайните растения, райграс или друго тревисто растение, бонсай и орхидеи – всичко това допълва съвършено вашата лична хармония.

Ваза с цветя, свещ и чай
Декорация свещи с растения
Книги и декорация бели цветя

Атмосфера

Завършекът на вашата дзен атмосфера са ароматите и светлината. Флуоресцентната светлина може да замените със свещи. Още по-добре, ако те са с лек, приятен релаксиращ аромат. Също така избягвайте осветлението от високо опитайте подови лампи, LED лента и скрито и разсеяно осветление. Може да заложите също на лампи тип “лунички”, както и хартиени фенери.

Държим да отблежим, че това не са някакви задължителни правила, които трябва да спазвате. Дзен интериорът трябва да отговаря на вашето вътрешно усещане, на вашите индивидуални нужди и да комуникира с вашата персона. Когато декорирате дома си (без значение от стила), мислете винаги първо за собствения си комфорт, за всичко онова, което ще успокоява и удовлетворява живота си.

Моят дом е моята крепост – там аз се чувствам спокоен, защитен, балансиран.

Дневна в нежно бежаво с акцент зелени възглавнички
Уютна стая с тухли и растения в жълтата гама
Бяла дневна със акцент в зелено и растения
Дневна в азиатски стил с картина луна и възглавнички за сядане
Стая в азиатски стил с картина елка, рогозка и растения
Традиционна дневна азиатски стил с ниска маса и възглавнички за сядане
Спалня в класически цветове с растения и ръчно изработени дървени мебели - спалня и шкаф
Детски кът в бяло с декоративни възглавнички и бял диван
Стая за отдих в бяло със заелен фотьойл и бежов диван
Спалня в бяло с растения и легло на земята и декоративни възглавнички
22.10.2021
Тенденции в кухнята – 2022
05.11.2021
Как домът ви да изглежда като за корица?