Блог

Спалня в скандинавски стил в бяло и сиво

Тенденции в интериора на спалнята за 2022

2022 чука на вратата. Новите трендове – също. Какво да очакваме в интериора на спалнятa през настоящата 2022? Какви са тенденциите за обзавеждане на най-удобното и комфортно място у дома? И как те кореспондират с индивидуалността ви и останалата част от интериора в дома?

Всичко това ще ви споделим в следващите редове. Затова настанете се удобно и се пригответе за изненади.

Спалня в еко стил със стени в черно и сиво с кафяв акцент в мебелите и декоративните калъфки

От началото на пандемията насам на доста от нас се наложи да прекараме голяма част от времето си, работейки от вкъщи. Тъй като всекидневната, холът, и всяка друга възможна част у дома бяха превърната в работно или учебно място, спалнята сякаш придоби една още по-свята визия в очите ни. Тя е интимно и съкровено място за отдих и почивка. Ето защо през новата 2022 година е добре да помислим за известни по-сериозни промени именно в тази част от дома си. И говорим за големи промени, започвайки от цветовете и стигайки до мебелите.


Цветове

Цветовете в спалнята са от изключително значене, тъй като те спомагат за добрата релаксация у дома, както и за спокойния и пълноценен сън. А всички знаем колко важен е качественият сън за нормалния начин на живот. Именно поради тази причина изборът на цветовата гама в спалнята е изключително важен процес. Цветовете, които изберете, трябва да ви отпускат и да ви помагат да релаксирате.

Може да обожавате червено, но то е изпълнено с прекалено много страст, енергия и живот. Дори понякога се приема агресивно. Затова и дизйнерите не го препочъват в спалнята. Поне не като водещ цвят. Изобщо твърде ярките цветове в спалнята никак не са препоръчителни дори и като по-силен акцент.

Мръсно синьо и розово са цветове, които вссе още са модерни, заедно с меден карамел, пастелно зелено и бледо сиво. Разбира се, може да се доверите и на цвета, който се препоръчва от Dulux  за цялостния дизайн за 2022 Blue skies. Оставете наситените цветове за акцент. Дори за 2022 дизайнерите препоръчват черното като задължителен акцент в спалнята, дори и да е много малко. Това може да са ключовете на лампите, дръжките на вратите, осветителните тела или част от мебелите

Бяла спалня с акценти в светло синьо


Стилове 2022

Арт деко

2022 е година за смесване на старото и новото, на класическото и модерното. Именно това е една от основните характеристики на т.нар. арт деко стил. Той използва витражи, големи вълнообразни линии, смели и понякога гротескни природни елементи. Що се отнася до стените, тук геометричните фигури, флоралните и природни мотиви са силно заложени в тенденциите за тапетите.

Спалня в черно, бяло и сиво

Силно отличителна среда на арт деко стила е и  хармоничното съчетаване на класическите мебели с модерните технологии.


Скандинавски стил

Лекият и уютен скандинавски стил, за който вече говорихме и при кухните, и при всекидневните е напълно приложим и в спалнята. Цветовата гама включва белите, светло сивите и бежовите нюанси. Многофинкционалните мебели са фокус, тъй като скандинавският стил залага на ергономичността.

В цялостното обзавеждане и дизайн няма нищо излишно. Единствено акцент се поставя с ярки авторски картини. На фокус са естествените материали – дърво, плюш, памук, вълна.

Спалня в скандинавски стил с дървен параван и дървени етажерки

Японски стил

Вече говорихме за дзен интериора и джапанди стилa в дизайна, Кореспондирайки със скандинавския стил и като цяло с концепцията за спокойствие, изчистен дизайн и минимализъм, този стил идеално би паснал в малка спалня.

Легло, разположено на нисък подиум или дори матрак, поставен на пода. Съвсем малко декорация – порцелан, ветрила или японска живопис по стените. Мебелите също са от естествени материали основно дърво, бамбук, може също така и бъде включен и малко естествен, необработен камък.

Спалня в японски стил - сива с цветно одеяло
Легло върху дървен подиум - черен матрак и черна възглавница с акцент червено поларено одеяло

Таванско помещение

Спалните в този стил също са доста популярни като тук се залага на комбинацията между тухлени стени и много метал.

Автоските произведения на изкуството са силно изразени като тук дори самите мебели може да са изработени от нестандартни материали, както и да бъдат в най-различни нестандартни форми.

Розова спалня със стена от тухли

Барок

За по-изтънчените вкусове също имаме решение. Освен класическия арт деко стил, трендовете в спалнята за 2022 залагaт също на грациозни изпълнения в стил барок, които основно се изразяват в красиво шалте, интересен стенен декор или допълнителни акценти като полилеи.

Бяла спалня в модетен стил
Снимка: Miotto Design

Бохо стил

Следвайки класиката, бохо стилът все още може да бъде включен в интериорния дизайн. Цветни тъкани, много възглавници и одеяла – този стил е за всички, които обичат разнообразието.

Спалня в бохо стил с много възглавници и интересни тапети

Вдъхновени от минимализма, стремежът за повече функционалност, екологичност и връщане към природата, трендовете в интериорния дизайн не само в спалнята, но като цяло се стремят да направят дома ви по-удобно, комфортно и функционално място за живеене.

Таванът

Що се отнася до спалнята, таванът всъщност има доста голямо значение, което може би всъщност не му отделяме. Това е първото нещо, което виждаме, когато се събудим сутрин. Ето защо трябва да се замислим дали искаме да гледаме просто бяла мазилка или е по-добре да включим някой светъл, нжен цвят, който да ни зарежда с енергия от сутринта.

При класическите стилове като арт деко таванът може да се съчетае с избраните за стила концепции.

Стените

Що се отнася до стените, тапетите започват да се завръщат на мода. Както споменахме вече при арт деко стила, те могат да са с геометрични или флорални мотиви, друг тип природни елементи или различни смели цветови комбинации.

Ивиците също са доста силно изразени и то не само при декорирането на стените. Все пак този стил е доста дързък, така че помислете добре.

Спалня с интересен сив мотив на таблата, сини завивки и стена на райета

Подови настилки

Що се отнася до пода, паркетът остава класиа в жанра, заради естествената визия и лесното почистване. Ламинатът също е водещ в класацията, особено ако имитира дърво.

От друга страна се очаква сериозно навлизане на коркът, но той ще се окаже освен доста красив и много скъп дизайн за пода. Изключено е да го използвате, ако имате животни вкъщи.

Килимът изглежда добре в спалнята и придава класическа визия и уют, поради своята мекота.

Осветление

Тъй като тази стая е основно за релакс, не е нужно да се изхвърляте с големи и масивни полилеи, както и с осветителни тела, които да обливат цялата стая в светлина.

Приглушена, романтична светлина, която да допълни релаксиращата обстановка. Обикновено този ефект се постига с т.нар. лунички, а може да създадете и допълнителен ефект с LED лента в различни светлинни режими.

Цялата светлина трябва да е топла. Не избирайте осветителни тела и лампи с неутрален или бял блясък.

Ключови елементи в декора

Кът за сядане

Това е тенденция, която може да проследи началото си още от края на 19-ти и началото на 20-ти век, но днес отново е актуално, още повече с оглед на промените около пандемията.

Кътът за сядане в спалнята, разбира се зависи най-вече от свободното пространство. Колкото по-голяма е спалнята, толкова повече може да се развихри вашето въображение.

Този кът обикновено е предназначен за релакс, четене на книга, време за себе си, спокойствие и дори, ако щете за преоткриване.

Дори и да имате място само за едно кресло, то ще придаде различна визия на вашата спалня.

По-смелите могат дори да превърнат това кътче в допълнително работно пространство, всичко зависи от вас.

Сива спалня с дървени акценти
Сива спалня с голямо дървено огледало, интереесен фоттапет и синьо кресло

Таблото на спалнята

Таблата на леглото. Никога досега не се бяхте замисляли за нея, нали? Е, тази година дизайнерите изключително много залагат на нейното присъствие и най-вече на нейната визия.

И тук не говорим просто хубава тапицерия или плюшено покритие, а за изискване за цялостна дизайнерска визия и превръщане на този елемент в част от вашия дизайн. Много важцно обаче е тя да бъде избрана с вкус.

Като на първо място ще ви кажем нещо много важно: Внимавайте с размера!

Никога не избирайте табла, която да бъде на височината на стаята. Няма нужда да запълвате цяла стена с безсмислено парче материал.

Таблите вече са декорирани с различни дизайни, мозайки и визии. Има разнообразни форми, размери и покрития. Важно е да изберете правилната визия, която да кореспондира с вашия дизайн.

Розова спалня с интересно табло и цветни нощни шкафчета - синьо и розово

Интересни декори, различни стилове, екологична съобразност, функционалност и много комфорт.

Спалнята е вашето спокойно кътче у дома, затова насладете се дори на самия процес на нейното обзавеждане и тя ще се превърне в истински домашен рай.

Стая в японски стила - сива спалня и бяло одеяло с жветя
Спалня в скандинавски стил - единично легло с метална рамка и жълто спално бельо и тапети е природни мотивие
Бяла спалня в скандинавски стил с дървени елементи
Бяла спалня в скандинавски екологизен стил с хамак и много растения в нея
Бяла спалня в бохо стил с лилава покривка и бяла етажерка
Спалня в еко стил с табла въжета от коноп и увивни растения по тях и зелени и кафеви декоративни възглавнички
Спалня в сиво с табла от дервен палет, украсен с лампички. Сиво спално белзо и декоративни възглавнички в сиво и червено каре
Спалня стабла от кадифе и стени на черно-бяло райе
Сива спалня с голям часовник на стената
Спалня в бяло и синьо с бяла пуф табуретка и бяла етажерка
Бяла спалня с цветна покривка на райета

Бяла спалня с бежави акценти и одеяло на райета
Спалня в скандинавски стил в бяло с дървени акценти и две големи картини над леглото. Дървена камина и плетен кош
Спалня в бяло и зелено с бяла библиотека, зелена стена и зелено кресло
17.12.2021
Новогодишен декор у дома 2021
31.12.2021
Цветовете в интерирора – тенденции 2022