Блог

Изборът на завеси – какво трябва да знаем

Покрай суетата около новия дизайн на дома ви, понякога убягва един много важен елемент – изборът на завеси. Може би изглежда лесно – все пак просто трябва да изберете цвят, пасващ на интериора ви и модел, който да изглежда добре, нали така? Всъщност не е толкова лесно. Когато започне търсенето, осъзнавате, че има много различни видове завеси и вариации по отношение на дължината, стила, материята, плътността и др. 

Какво трябва да знаем, когато избираме завеси? Подбрали сме някои от най-важните характеристики, за да ви помогнем да декорирате дома си по най-добрия начин.

МОмиче, седнало на ракла до прозореца, чете книга. Бели завеси на прозореца и цветни декоративни възглавници

Дължина

Класическите панелни завеси предлагат няоколко дължини:

 • до перваза – завършват на 1 см над перваза на прозореца;
 • отвъд перваза на прозореца – падат на 15 см под перваза;
 • завеси с дължина до пода – завършват на около 1,5 см над пода;
 • завеси, свободно почиващи на пода – придават на стаята бохо стил и романтично докосване.

Стил

Стилът има огромно значение. Той трябва да кореспондира с този на на дизайна. Стиловете варират изключително много, като тук загатваме някои от тях:

 • Панел завеси – класически и семпъл дизай. Голямо парче плат, спокойно лежащо върху прозореца. Тези завеси могат да покрият изцяло прозореца или да се разделят на два блока, за да пропускат светлина.
Дълги завеси в бежаво
 • Чаени пердета – завеси на нивото на прозореца. Известни са още като завеси за кафене. Този дизайн е подходящ, когато искате комбинация от уединение и естествена светлина. Чудесни са за комбиниране с декоративни калъфки.
Винтидж чаени завеси в бяло с корабче
 • Римски щори – платно, което се затваря с издигане нагоре и се нагъва като хармоника. Удобни са, когато имате нужда от къса завеса, и заемат минимум пространство, тъй като са прикрепени към рамката на прозореца.
Дневна с диван в лилаво и рисмки щори, голям прозорец с розови завеси
 • Пердета с въжета – играят главно декоративна роля, като освен върху прозореца, може да се използват и върху вратите. Страхотен акцент, придаващ пикантност на интериора.
 в сиво с декоративни пердета с въже
 • Японски завеси – големи по размер и с плътна текстура. Типично за стила този тип завеси често са рисувани с японски щампи с цветя сакура, йероглифи и характерни японски символи.

И това е само капка от есенцията на различните стилове. Съществуват още италиански, австрийски, лондонски, френски, китайски стил. Селски и бамбукови завеси, тюлени завеси, кръстосани модели, плисирани завеси, завеси тип “дъжд” и още, и още.

Стилът определя и механизма на поставяне на пердето, като на това също трябва да обърнете внимание, в зависимост от функционалността, която искате да имат вашите завеси.

Потапяйки се в необятния свят на пердетата, няма да искате да излезете оттам. Това ни отвежда към следващата им характеристика – материите.

Тъкани

Тук вече вариациите се делят основно на хипоалергенни и синтетизни тъкани.

 • Завеси от лен – плътни и издръжливи, чудесна защита от слънчевата светлина. Все пак тъканта е доста капризна и не толкова лесна за поддръжка.
 • Памук – често се съчетава в комбинация с полиестер, за да завесите бъдат по-еластични. Но пък бързо избледняват.
 • Коприната също е доста капризна материя, а освен това е и много скъпа. Все пак придава лукс и естетика в спалнята и внася допълнителна нотка на романтика.
 • Вълнените тъкани също избледняват при чест контак със слънчева светлина и не са най-подходящият избор.
 • Що се отнася до синтетичните тъкани, разбира се те се намират и по-лесно на пазара. Подобно на памука, вискозата може да бъде съчетана с полиестер, като това я прави по-износоустойчива от него, и разбира се, издръжлива за по-дълго време.
 • Полиестерът предпазва от прекормерното излагане на ултравиолетовите лъчи, а по-модерният му вариант защитава завесите от вода и мръсотия. Ако се комбинира със специален пълнеж допълнително създава изолация на студен и топъл въздух, както и за шумове от улицата.
 • При тюлените завеси предимно се използват тъкани като батист, органза или воал. Те донасят допълнителна елегантност в дома и са прекрасен акцент към по-дебели завеси, могат да се използват като сянка или да бъдат украсени с лурекс.
Стая с големи прозорци и тюлени завеси в жълто

Цветове

Няколко са стратегиите на съчетаване на цветовете в зависимост от тва дали искате пердетата да са акцент в стаята или пък избягвате вниманието върху тях:

 • Пердета, сливащи се със стените – цветът е близък до този на стената, за да се избегне излишното привличане на внимание върху завесите.
 • Неутрални пердета – отново за ибягване на погледа върху тях. Тук се залага на белите и неутрални цветове.
 • Завесите са част от общата цветова стратегия, но нито доминират, нито са невидими. Комбинират се цветово с дамаксата, с декоративни възглавнички или друга цветна част от интериора.
 • Пердета с акцент “Уау ефект” – когато искате те да бъдат забелязани. Подходящи са за изчистена стая, в която искате да вкарате допълнителен интересен елемент.
Сиви дивани с възглавничи и пердета.в тюркоазено синьо

Е, както виждате изборът на завеса наистина изисква доста подготовка, затова ви предлагаме още няколко свежи идеи.

Дневна в сиво с розови възглавници изавеси
Спалня в сиви и кафяви нюанси с френски завеси
Спалня в бяло и цикалмено с тюлени завеси
Спалня в розово и бяло с тюлени завеси
Дневна с голям ъглов диван и жълти завеси
Прозорец със сиви завеси
Бял диван със сиви завеси
Дневна в червено с тюлени завеси
Спалня в неутрални цветове със завеси
Жена пред прозореца разтваря тюлени завеси
Дневна с бял диван и кресло с червени плътни завеси
Прозорец с чени пердета в селски стил
Веранда с люлеещи столове и бели тюлени завеси
Гардеробно отделение в стая, отделено с лилави завеси
Жълта входна врата със завеси в смарагдово зелено
07.11.2021
Кухнята като вдъхновение за твоя дом!
19.11.2021
5 съвета при избора на кадифе в дизайна у дома