Блог

Цвят слонова кост в интериора: лукс, елегантност и благородство

Цвят слонова кост (или Ivory – често производно на английската версия – слонова кост) – традиционно се свързва с благородство и лукс. Изделия от слонова кост винаги са били символ на богатство и величие, това се предава на възприятието и на цвета като цяло, което придава чар и изобилие на стаята.

Цвета слонова кост в интериора не е толкова безкомпромисен, както бялото. Слоновата кост има няколко нюанса, често – с кафяв или жълт оттенък: крем, папирус и мляко. Други нюанси също са  – слонова кост в бежово, праскова, розов цвят на слонова кост.
Това е много хармоничен цвят, той е несравнима база за всякакви контрастни решения. Разнообразието от нюанси на слоновата кост осигурява необичайни комбинации с други цветове. В зависимост от избрания цвят който ще го допълва, той може да изглежда като студен или много топъл тон.

Универсалност – този цвят може да се използва не само в хола (дневни, спални, детски), но също така и в кухнята или коридора. Той е подходящ за декорация на офиси или обществени сгради.
Слоновата кост е много практично решение, той ще добави светлина в помещението, което е особено важно за стаи, ориентирани на север.

Цвета е много подходящ за малки пространства, стена в слонова кост визуално разширява пространството. Мебели в цвят слонова кост са по-малко забележими. Това прави стаята топла, уютна и комфортна. Психолозите казват, че ефекта от цвета е успокояващ.

Слоновата кост омекотява строгостта на черното, създавайки истинска хармония.

Изненадващо нежна комбинация от слонова кост и светло синьо.

Слоновата кост е перфектен фон за дървените мебели.

Спалнята във всеки апартамент или къща е оазис на спокойствието, място, където хората могат да се отпуснат и бавно да размишляват за преживяното през деня, но най-важното – просто тихо да заспят. Една спалня в слонова кост изглежда по-добре, отколкото чисто бяла.

Цвят слонова кост Цвят слонова кост Цвят слонова кост

Слоновата кост се комбинира перфектно с други ярки цветове, като ги хармонира и омекотява прекрасно.

Cvet_slonovoj_kosti_80-650x975

Кухнятя в слонова кост изглежда като добра алтернатива на бялото. Цвета служи като красива  рамка, която може да бъде допълнена с естествени материали – дърво (особено светли нюанси – избелен дъб, ясен, червен клен). Ще получите една красива и уютна кухня в стил прованс.

цвят слонова кост цвят слонова кост

В детската стая няма да сгрешите ако заложите на този цвят. През първите две години на дечицата им трябват по-меки и спокойни тонове, за това съветват психолози.

След това можете да допълните с меки пастелни тонове.

слонова кост слонова кост

29.08.2016
Дизайн на спалнята през 2016: най-интересните новини
14.09.2016
Неокласика: вдъхновяващ стил в интериорния дизайн