Блог

Скандинавски стил в интериора на една къща

1

Скандинавски стил в интериора на една къща е преди всичко отражение на културните традиции и архитектурни предпочитания на северните народи – датчани, шведи, финландци, норвежци. Суровия климат на тези страни е оставила своя отпечатък върху архитектурата. За по-голямата част едноетажна къща или двуетажна, където на втория етаж e таванско помещение с допълнителна спалня, кабинет или билярдна зала.

2 3 4

Основните външни признаци на скандинавски строителство

-Задължително присъствие на таванско помещения

-Големите прозорци са налице дори в малки помещения. Някои от стаите са с по два или дори три прозореца, така че в тези домове липсата на естествена светлина не присъства.

-Ниски Тавани

-В интериорът на къщата има голямо количество дървени мебели и декорации.

Интериора на къща в скандинавски стил е много лаконичен и всички неща и предмети притежават функционалност. Основната задача на дома е да запази топлината и уюта. Ето защо, орнаментите от дърво са не само декоративен елемент а, за да съдадат уют.

5

Скандинавски стил не е строга рамка, той може да бъде:

-строг;

-ярък;

-минималистичен;

-живописен и креативен.

6

Най-популярните цветове:

-бял;

-бежов;

-розов;

-светложълт;

-теракота;

-Естествените нюанси на дърво.

През последните години все повече се използва ламинат в скандинавските интериори, който изглежда много сходна с дървените подове.

7

Двуетажната къща е задължително да присъства стълбище, той дава достъп до втория етаж. Дизайнът не трябва да заемат много място, в идеалния случай да е малко по-тъмно.

Скандинавски стил се характеризира със сдържаност  и лаконичност, следователно, когато се проектира хола се препоръчва използването на меки и светли тонове. Допълнително осветление в интериора трябва да бъде приветствано, така че стаята трябва да бъде оборудван със стенни свещници, външни подови лампи, всички видове лампи и полилеи.

9 8

Мебели и аксесоари 

За да подчертаете скандинавски стил, използвайте плетена мебел, която може да бъде допълнение към основните мебели или да бъде независим елемент в интериора.

10

За възглавници, тапицерии, завеси и покривки за маса трябва да избирате естествени материи, може би дори по-груба структура. Един добър представител на такива материали е лен.

Палитрата от цветове може да бъде много разнообразна, но за предпочитане е да се използва светло сиви и сини цветове.

11

Камина трябва да присъства в скандинавски интериор, тя може да бъде както функционираща, така и просто за декорация.

12

Кухни в скандинавски стил

Повечето от времето си домакинята прекарва в кухнята, така че изискванията са по отношение на комфорт, удобство и функционалност. Кухнятя в скандинавски стил трябва да притежава всички тези качества.

13

Привържениците на всичко ярко и контрастно смятат скандинавските интериори за скучни, така че точката на пресичане е строг стил с други стилове. Към основните декорации можете да добавите и от тези стилове:

-класически

-модерен

-прованс

-хай-тек

-кънтри

Както бе споменато по-горе, основният цвят на скандинавския интериор е белият. Той определя общия тонус на помещението и осигурява спокойна атмосфера. Ако белият фон на някой изглежда твърде скучен, той може да бъде заменен с леки, но топли цветове:

-кремаво

-сиво

-сметаново

-бежово

-млечни цветове

14

23 15 16 17 18 19 20 21 22

Скандинавски стил в интериора на една къща: дневна зона

Живот в скандинавски стил е и домашния офис, така че тази настройка е идеална за бизнес и делови хора. Всички необходими документи са спретнато подредени в папки, поставени в бели шкафове.

Малко картини ще дадат живот на дневната. Също така, за да “съживите” стаята, можете да използвате големи саксии с цветя.

29 24 25 26 27 28

09.12.2016
Синя Кухня: създаване на модерен и аристократичен интериор в студени цветове
27.01.2017
Спалня в синьо: как да създадете топъл и приветлив интериор в студени нюанси