Блог

Тенденции във всекидневната – 2022

След като ви запознахме с предстоящите тенденции в кухнята, време е да ви представим и новите трендове за всекидневната, които ще ни обгърнат през новата 2022.  

Всекидневната или холът са най-посещаваните помещения у дома. Обикновено там приемаме своите гости и е от изключително важно значение те да се чувстват комфортно и приятно. 

Както и при кухните, тук също можете да изберете спокойната, релаксираща визия за връщане към природата като изберете земни цветове и сукуленти или да проявите креативност с максималистичната атмосфера, от многоцветни килими до комбинирани меки мебели

Каквато и тенденция да изберете, няма как да сбъркате, защото всичко е свързано със себеизразяването и извличането на максимума от пространството, за да създадете своя собствена версия на щастлив дом. 

  1. Обособяване на отделни зони за работа, обучение, игра и отдих (зониране) 

2021 година преобърна света ни и дори дома ни. Ковид епидемията въведе една реорганизация на разположението у дома, в която беше нужно да се намери удобно допълнително място, както за работа, така и за обучение. 

Жена във всекидневната, която е в конферентен видео разговор на лаптопа си

В резултат на това “най-засегната” част от дома бе всекидневната, която освен място за отдих и събирания с приятели, трябваше да се превърне в домашен офис, център за обучение и все пак някак си да запази облика си на място за отдих и забавления. Това позволи зараждането на една тенденция на зониране, която доведе до разпределяне на домашното пространство максимално комфортно и подходящо за всички функции, които трябва да изпълни. 

Голяма всекидневна, в която има диван, кресло, голям телевизор на стената, табуретка, етажерка, маса и столове

Внимателното зониране на стаята може да се извърши с помощта на поставяне на определени разделители като стратегически поставени мебели и килими, които да обособяват отделните зони и осигуряват разделянето без изцяло да затварят отделните пространства. 

  1. Успокояващ интериор  

Тъй като е натоварена с нелеката задача да изпълнява множество функции, избора на интериор за всекидневната трябва да балансира нейната натовареност, внасяйки спокойствие и уют. Ето защо препоръчваме една от най-новите тенденции на  т.нар. Джапанди стил.

Джапанди (JapandI) – съчетава в себе си единството на Запада и Изтока чрез обединяването на минималистичния декор с неутрални палитри и естествени материали и практичността на Скандинавието. От тук идва и името му japan + scandi. 

Работно бюро със тол и компютър, разположено у дома. Отдясно - метална етажерка с книги и растения

Интериорът, носещ спокойствие и подпомагащ релаксацията, спомага за балансирането на ежедневието и начина ни на живот.  

Един от важните аспекти на Джапанди е повторното ни свързване с природата за подобряване на цялостния ни начин на живот.  

Нотката на скандинавски стил тук е практичността, подредбата на мебелите и любовта към природата, а от японския интериор идват минимализмът и простотата. 

  1. Природата у дома 

Стилът Джапанди точно пасва на все по-нарастващата нужда от вмъкването на природата в дома ни. Повечето време у дома подклажда жаждата от досега с естественото и води до нарастващата нужда от все повече растения в интериора. Ще наблюдаваме все повече участието на сукуленти, които не изискват много грижи, както и по-едрите листни растения, придаващи усещането за бягство, спокойствие и релакс.  

3 саксии с растения, разположени на масата във всекидневната - широколистно и два кактуса

Природната картина се допълва и от цветовия тренд за 2022 – синьо небе. Буквално може да си поемете глътка свеж въздух с този цвят, определен като символ на оптимизма и щастието у дома.  

Повече за тенденцията на синия цвят четете тук: https://bit.ly/3xMAy6u

И ако досега неутралните цветове и меки и гъвкави нюанси бяха силно заложени във всекидневните, то през 2022 година отправяме оптимистичен поглед към бъдещето със син оттенък. 

Синьото е изключително подходящо за натоварени пространства, където е нужно допълнително изграждане на атмосфера на спокойствие. Освен това то е един от цветовете, които изисква минимален или никакъв опит на очите за приспособяване, което е един от огромните проблеми на човека на 21-ви век, още повече, ако работата му в огромна степен е свързана с компютъра. Освен това този цвят носи усещането за допълнително живот и повече енергия в пространството. 

Стена в небесно синьо

4. Осветлението 

Новата реалност и новите функции на дома доведоха нуждата от преразглеждане на въздействието на различните стилове на осветление у дома. Данните сочат, че от началото на септември 2021 г. продажбите на осветителни тела са се увеличили с над 40 % , като не става въпрос само за собствениците на жилища. Голямо е търсенето при осветителни тела с опции за закачване, при които да се избегне допълнителното окабеляване. Все повече се избират осветителни тела, които да работят като стилни предмети, дори когато са изключени.  

Всекидневна с висока маса и дървени столове, дървена декоративна ламперия, син диван и стилна настолна лампа
  1. Естествени елементи  

Нуждата от завръщане към природата и желанието за вливане на натурална енергия в дома обръщат погледа към използването на все повече естествени материали в мебелировката, както и в текстилните елементи. Ратан, юта, теракота, пясък, кадифе,  (чете повече за него в последната статия) лен, памук и, разбира се, много растения в декора.  

  1. Мултифункционални кътчета 

Тъй като всекидневната вече е изпълнена с премного функции, тя се нуждае от възможност да побере всички тях в себе си, без те да се конфронтират и без това да създава дискомфорт за самите нас. 

Многофункционалността е лозунгът за всекидневните в новото нормално. Те трябва да се превъплъщават в офиси, центрове за обучение, спортни/фитнес зали. Нужно е внимателно обмисляне за оптимално и ползотворно използване на пространството. Сгъваемите мебели са едно добро решение. Служебното бюро винаги може да се прибере след употреба, сгъваемите столове отново се връщат на мода, защото няма нужда да заемат място, щом няма да се използват в момента. 

Все повече ще се търсят универсални и гъвкави модули за съхранение, за да може да се пести максимално пространство. 

Както виждате в интериорния дизайн все повече се търсят многофункционални, удобни и практични решения. Старото и префърцунено затрупване с ненужни мебели и вещи отдавна отстъпи място на спокойното, изчистено пространство, в което да си почиваме, да се забавляваме и да живеем в хармония. Това са тенденции, които все повече ще търсят отклик в дизайна и с оглед на новата нормална реалност, ще се задържат доста дълго време.  

Всекидневна с голям прозорец, син диван и дървена холна маса, голям смарт телевизор
Всекидневна със сив диван в дзен стил
Работно бюро в стая със синя стена и бели завеси
Всекидневна със жълт диван и малка декоративна маса
Хол с камина и етажерки пълни с книги
Бял диван с деко възглавнички и книга, декоративна масичка с лаптоп и обособена плетена табуретка с книги
Жена на диван с лаптоп
Нена, работеща от вкъщи на бюро с лаптоп
Жена, работеща на дивана в дневната, а малкото ѝ бебе си играе на пода
Три деца, които играят на въже във всекидневната
29.11.2021
Коледен интериор 2021 – трендове
10.12.2021
8 съвета как да организираме дома си