Блог

8 съвета как да организираме дома си

8 съвета как да организираме дома си

Организацията понякога не е от най-любимите дейности, но всъщност страшно много помага за улесняването на живота ни. Днес решихме да ви споделим няколко променящи живота съвета за организация, които лесно могат да ви помогнат да поддържате дома си без бъркотия.

Преди да започнете всякаква подредба, много важно е да изхвърлите всичко ненужно. Вещи, които няма да използвате няма защо да бъдат част от вашата организация. Няма грешен или правилен начин за това как да организирате дома си. Но ние ще ви дадем няколко идеи, които могат да ви спестят време, пари и напрежение.

  1. Съберете еднаквите неща на едно място и направете инвентаризация

Организирайте пространството си, събирайки еднаквите неща на едно място. Нека дънките са в едно отделение, чашите за кафе в друго, обувките – в трето. Цялата тази категоризация ви позволява да видите всичко, което имате на едно място, колко от нещата, които имате не са ви нужни, и да прецените от кои да се оттървете.

Мъж подрежда чекмеджетта си с дрехи
  1. Преценете с какво място разполагате

След като сте разчистили ненужните вещи, е време да оцените останалото свободно място. Помислете внимателно кои пространства за кои вещи са подходящи и удобни и разбира се, мислете практично. По-често използваните вещи е нужно да бъдат поставени на по-главни места.

  1. Чекмеджетата – класически способ за домашна организация

Чекмеджетата винаги са били едно от най-добрите средства за организация у дома. Дали ще е чекмедже за бельо, за прибори или за офис консумативи, определено то побира доста и може да бъде разпределено функционално. Вече съществуват различни допълнителни разделители и органайзери за чекмеджета, които ни помагат да подредим още по-добре нещата си.Много важен момент тук е чекмеджетата да не са прекалено дълбоки. Освен ако няма да прибирате зимни дебели дрехи и завивки в тях, няма нужда от огромни и неудобни чекмеджета. Колкото по-малки са, толкова по-лесни за организиране са те.

Органайзер за чекмедже за бельо с различни видове чорапи
  1. Доста използвани в последно време са и т.нар.отворени контейнери за съхраниение или пък плетени кощници за съхранение. Обикновено те нямат капак и са лесни и удобни за употреба. Най-често се използват за неща, които потребяваме ежедневно като тоалетни принадлежности и дори готварски приспособления, тъй като улесняват достъпа до тях и спестяват време.
Работник монтира гардероб
  1. Идеи за обувки

Писнало ви е обувките ви да са разхвърляни навсякъде или нямате много място в коридора, за да поставите шкаф за обувки? Решение има – висяща стойка за обувки. Тя се закача от вътрешната страна на вратата на вашия гардероб и спестява изключително много място в дома. Обувките могат да се подредят по цветове, по вид, по сезони – както за вас е най-удобно.

Висящ гардероб за обувки, пълен.с обувки, закачен на задната страна на вратата на гардероба
Снимка: Amazon

Ако все пак имате място за чекмеджета в следващите снимки ви предоставяме някои практични идеи

Дрешник, подреден и организиран с дрехи и обувки
Малък гардероб тип дрешник, подреден и пълен с дрехи и обувки
Момиче подрежда обувките в шкаф за обувки

Ако искате да имате повече място в шкафа за обувки, ви предлагаме това лесно решение с т.нар.слот за обувки.

6. Висящи гардероби

Видяхте висящите стойки за обувки. Но знаете ли, че такива може да използвате също в банята, да закачите своите чанти в гардероба, тоалетни принадлежности, препарати и каквото още се сетите? Този тип “гардероби” спестяват изключително много място, особено, ако то е кът у дома.

Висящ органайзер - 2 броя, пълни с дамски чанти - по 3 във всеки
Снимка: Amazon

7. Кошмари в кухнята

Кухнята е може би едно от най-трудно поддържаните места у дома. Можем ли обаче да организираме нещата още по-добро, за да улесним себе си и готварските процеси?

Разбира се.

Един от най-важните моменти е зонирането. Като всяко нещо у дома и тук трябва да има разпределяне на нещата според тяхното предназначение и употреба. Например, може да имате шкаф само за сладкарство, шкаф за подправки, зона за тигани, зона за чинии и т.н.

Жена подрежда два кухненски шкафа с приобори и чинии

Самите зони също е добре да са преразпределени като например подправките могат да са разделени на такива за сладкиши, за месо, за салата и т.н.

Кухненски стъклени буркани с подправки и хранителни продукти

Също така и тук е важно да оптимизирате празните пространства.

Често остават празни пространства между шкафа и хладилника, например. На такива места винаги могат да се поставят различни малки стойки с подправки, магнитни стойки за ножове или да закачите кукуичките за кухненските кърпи.

8. Край на разхвърляните кабели

Вече има толкова много новости около организацията на дома. Но все още кабелите продължават да се бутат из краката ви? Няма проблем. Прихванете снопа от кабели с обикновена връв и малко парче проводник. Този тип връзка може да прикрепите към различни повърхности на долната страна на бюрото, отстрани на холната секция или да скриете по цокъла по ръба на пода. Вече са ни достатъчно добре познати и т.нар.кабелни канали, които допълнително защитават и кабелите от гризачи и наранявания.

Допълнително може да превърнете тези снопчета и канали в част от декора като ги оцветите и налепите по тях различни декорации.

Позивните дни са прекрасен момент за реорганизация, а когато този процес е споделен и в него се включи цялото семейство или някой скъп приятел, си е една страхотна релаксираща терапия.

Ще се радваме да споделите с нас още идеи за организация на дома, а ето и още няколко от нас в следващите снимки.

Жена по пижама в гардероба държи панер с дрехи над главата си
Антре в апартамент, в което има сив шкаф с 9 чекмеджета, закачалка с якета и поставка с обувки
Гардероб със закачени на закачалка дънки и два реда с обувки под тях
Висящ органайзер с гримове
Няколко отделни органайзера за дрехи, пълни с различни видове бельо
Плетена кошница с хавлии
3 броя кръгли плетени кошнички, закачени на закачалки
Пластмасови кутии с цветни капаци, пълни с подправки, подредени в 4 реда и 6 колони
Дървен шкаф с подправки и хранителни родукти, съхранявани в стъкелни шишета и буркани
Красива декорация - кръгла дървена декоративна масичка с рогозка, солници и оливерник и зелена салата , поставена в саксия
Органайзер за прибори
Дървен кухненски рафт с хранителни продукти на най0горния ред и чинии под тях
Кухненска пезка от алуминий и посуда, закачена над нея
03.12.2021
Тенденции във всекидневната – 2022
17.12.2021
Новогодишен декор у дома 2021