Блог

Как домът ви да изглежда като за корица?

Новите трендове в модата, дизайна, храненето и абсолютно всеки аспект в живота днес вече са тясно обвързани със социалните мрежи. Как домът ви да се превърне в прекрасен декор за нов пост в Инстаграм? Или корица на група за интериор във Фейсбук?

Шегуваме се, разбира се. Но днес ще ви разкрием няколко малки трика, с които домът ви да изглежда още по-добре.


Модерен интериор

Нека започнем от стила. В статията “Тенденции в кухнята – 2022” ви разказахме за подходящите дизайни за кухня, като те съответстват и на цялостния дизайн на вашия апартамент. Минимализмът и дзен интериора са едни от най-предпочитаните трендове, тъй като се характеризират с простор, светлина и комфорт. Те внасят баланс и опростена красота в дома, а кой не би искал да види това?

Сив диван с ниска стъклена масичка за кафе и две възглавнички

Отървете се от ненужните вещи и мебели

Никой няма нужда от излишни вещи. Изчистен, подреден, стилен, уютен, просторен и светъл – това е визията на дома на 21-век. Вещите събират прах и заемат излишно пространство. Огледайте се за неща, които не ползвате – стари книги, които няма да прочетете повече. Аксесоари и декорации, които нито пасват на дизайна ви, нито имате нужда от тях. Съберете всичко това и направете нещо хубаво за себе си и за някой друг – дарете ги.

Ами онази малка, сладка табуретка, която толкова обичате, но не се вписва в интериора? И без това почти не я ползвате, време е “да я пуснете на свобода”. А може да я замените с някой мек пуф (барбарон) в подходящ цвят.

Всекидневна с диван и барбарон в сиво, бяла ниска маса, бяло кресло с две декоративни възгалвнички. Сини завеси и стелаж с цветя

Всяка мебел, която заема излишно място, е добре да се превърне в собственост на някой друг. Всичко, което е прекалено голямо и нефункционално, винаги може да се замени за по-малко и по-удобно. Многофункционалните мебели са все по-предпочитани – разтегателен диван, легло с чекмеджета, сгъваеми маси, които могат да се приберат, когато не са нужни.

Всекидневна с двуцветна стена в петролено зелено и бяло. С розов стол, ниска дървена масичка и лампа на 3 йрайа.


Не прекалявайте с цветовете

Внимавайте с прекаленото “оцветяване” на дома. Добре е да заложите на 2, максимум 3 цвята. Може да играете с наслагване на цветовете върху различни текстури, а ако все пак държите да има някакъв акцент, винаги може да заложите на малко по-ярък цвят, но само един! Препоръчителни са червено, лимонено жълто или светлозелено.

Модерна всекидневна с цветен дивад в сиво, жълто и лилаво. Голям квадратен стенен часовник и лилава лапма


Детайли

Някои детайли на пръв поглед не ни правят особено впечатление и не дразнят окото. Но замисляли ли сте се колко по-естетично би излглеждало, ако не всичко присъства в дома ви в неговата стандартна опаковка?
Шишета от препарати за съдове в кухнята, течен сапун в пластмасовата му разфасовка, паста за зъби, неглижирано лежаща на плота в банята или спокойно подаваща се от стъклена чаша.

Комплект за миене на съдове - четка за чинии, дървена етажерка за баня, кухненски курпи, сода за почистване, гъби за чинии и растение за декорация.

Всичко това е отживелица. Вече има толкова много и различни идеи за стилни дозатори за течен сапун. Може да съчетаете цветово с кухненските шкафове, да ги поставите върху дървена, каменна или керамична табла и да завършите аранжировката с цветя. 

Що се отнася до банята, особено ако тя е малка, препоръчват се дозатори за стена, а вече има и подходящи устройства за изтискване на пастата за зъби. Също така, при наличието на съществуващо излишно пространство, то може да се ползва за слагане на допълнителни рафтове, което ще оптимизира пространството. 

Бамбукови аксесоари за баня - сапунерка, дозатор за течен сапун, поставка за четка за зъби, организен сух шампоан


Не претрупвайте стените!

Една голяма картина е по-добре от няколко малки. Голямо огледало на стената създава илюзията за простор и внася допълнително светлина.

Бяла стая с огледало за стена с дървена рмка и декорация - два декоративникактуса


Внимавайте със завесите!

Избягвайте шарените и ярки завеси – просто безвкусица. Изчистените и меки нюанси придават изтънчен завършек на дизайна. Но не забравяйте и дължината – по-добре вземете по-дълги завеси, които може да преоразмерите, отколкото да получите наполовина завършен вид.

Бяла спалня с дървен под и големи прозорци с бели завеси. Голямо саксийно цвете за декорация и пишешща машина


Магнитите върху хладилника са отживелица. Отдавна сменили предназначението си като спомен от място, което си посетил, и превърнали се в “картичката на 21-ви век”, магнитите създават хаос и събират излишно прах. А ако ги събориш по невнимание, създават и “допълнително работа”.


И задължително – залагайте на естесвени материали. Синтетиката и пластмасата отдавна излязоха от мода и също са сериозен знак за безвкусица.

Не е никак сложно домът ви да изглежда като корица за Фейсбук страница. Важно е само да следвате тези няколко прости стъпки и снимките могат да започнат веднага.

Спалня в бежово със зелен акцент върху декоративна възглавничка и нощното шкафче. Кръгло огледало на стената над тоалетката
Минималистиен дизайн на всекидневна с бял диван и сив барбарон, две ниски масизки за кафе
Модерна дневна с бял диван, бяло кресло и бял скрин, два висящи бели лампиона и огледало на стената над дивана
Модерна всекидневна с бял диван и две бели кресла, бамбуков шкаф и две малки масички за кафе
Спалня в пастелено позово - real king size. с две възглавнички в същия цвят и плетено одеяло в сиво, небрежно метнато върху леглото
Комплект кърпи за баня, поставени на ръба на мивката, дозатор за тезен сапун, ваза с цвете за декорация и две стъклени шишета
Спалня, изцяло в бяло с декорация карта, вместо картина на стената, висяща лампа в бежаво и плетено одеяло в същата гама, с мебели в скандинавски стил
Всекидневна с подиум, сив дървен диван и две сиви висящи лапми
Бяла тоалетна с дървени шкафзета и плетени кошчета
Тоалетна с мивка и голямо кръгло огледало
Кухненски сет за почистване в табла - дозатор за тезен сапун, четка и гъби за чинии, декорирани с цветя и свещ
Жена, седяща на плетен пуф, чете книга във всекидневната. Срещу нея има диван в бледо кафяво със сиви възглавнички. Секцията е в бяло, а над нея са закачени плетени висящи декорации
29.10.2021
Дзен интериор у дома – щастието е тук и сега!
07.11.2021
Кухнята като вдъхновение за твоя дом!