Блог

Тенденции в кухнята – 2022

Новата година чука на вратата, а коледните празници предвещават интересни подаръци. Ако все още не сте избрали своя, ето ви една идея – защо не нова кухня? За ваше улеснение ви представяме тенденциите при кухните за 2022.

Подарете на себе си и на семейството си комфорт, уют и топлина с цялостно обновяване или просто леко освежаване. Изборът оставяме на вас.


Комфорт, уют и удобство

Минималистични, отворени, светли пространства – това са тенденциите, които започнаха през 2019 година и продължават да са актуални и днес. Функционалността и комфортът се превръщат в лидер сред желаните качества, особено що се отнася до кухнята. Наличието на въздух, пространство и светлина също са от изключително значение. Стремежът е насочен към рационално разпределяне на пространството, особено при по-малки кухни. Няколко са основните насоки тук.

На първо място, откриване на пространстовотo чрез отворени рафтове, вместо големи шкафове.

Бяла кухня с отворени рафтове и подсветка.

Ако все пак обичате нещата да са скрити, може да преминете към т.нар. разтегнат вариант. В съвременната архитектура се използва принципа на строене във височина. Става въпрос за съчетаването на шкаф – тип гардероб със стенни шкафове, опиращи в тавана, майсторски замаскирани като стена в еднотонни гланцови или матови цветове.

п-образна кухня в пепляво сиво в английски стил


Светлина и простор

При съчетаване на кухня с трапезария, препоръчваме да изберете ъглова кухня, която нежно да обгради мястото за събиране с близките. 

Тук може да заложите и на т.нар.кухненски острови, подходящи за малки пространства, но придаващи изискан стил и визия.

Ако все пак искате кухнята ви да е отделена от мястото за гости, раздвижените стъклени прегради ще позволят достатъчно осветеност, комфорт и уют и в двете зони.

Кухня с дневна и трапезария, разделени със стъклена преграда

Що се отнася до работното пространство, стремежът е към разполагане пред прозореца (при възможност) или поне да бъде поставено огледало. Това отваря допълнително пространството, създавайки усещането за простор.


Цветоусещане

От страна на дизайна за предпочитане са топлите, нежни цветове, но чисто бялата кухня отдавна остана в миналото. Дали заради прекалената семплост или заради желанието за нотка авантюризъм, едва ли някъде все още е останал модел на кухня, който да няма поне един мъничък цветен детайл.

За спокойствие и пълна релаксация у дома, съветваме да заложите на неутралните и меки цветове. Бежовото е цвят, който винаги ще подхожда на всеки нюанс, като в последно време смело измества бялото.

Бяла кухня с дървени плотове
Кухня в резидаво с плочки домино

Внимание към детайла

Стилът се определя от детайла. Всичко е добре изпипано, не твърде претрупано, елегантно и с усет. Допълнителният комфорт се подчертава от премахването на строгите линии и омекотяване на визията със заоблени форми. Твърдата, права структура, остъпва място на овалния завършек, напомнящ топла прегръдка. Висящото осветление е перфектното допълнение в цялостната визия.

Висящо осветление в овални форми


Завръщане към корените (Природата у дома)

Що се отнася до стила, ретрото отново излиза на мода, както сред фешън средите, така и в света на интериорния дизайн. От известно време насам силно се котират античните и винтидж елементи, които внасят т.нар. ретро лукс и в дома. Това създава усещане за допълнителна топлина и уют, още повече, когато се изпозлват естествени материали, доближаващи ни до околната среда.

В тази връзка напоследък доста силно нашумя тенденцията на т.нар. фермерски или скандинавски стил – съчетаващ студенината на бетон, камък и метал, с мекотата и уюта на дървената мебелировка и плетените килими. Изключително подходящо за всички природолюбители и най-вече за тези, с екологични пристрастия. 

Кухня в скандинавски стил с отворени рафтове, шкаф тип остров и трапезария

Ламинатът си отива

Керамичните настилки все по-отявлено изместват ламината. Широката гама от дизайни и цветове, значително по-лесното почистване и по-ниската поддръжка, привличат потребителите като с магнит. Ако този стил не ви допата, класиката винаги ще бъде на мода.

Кухня с керамична настилка, дървени плотове и керамичен гръб


Технологията никога не остарява

Що се отнася до уредите и цифровите технологии, две мнения няма. Без значение от стила на кухнята, иновациите винаги ще са предпочитаният продукт. Вградени уреди, wi-fi кафемашина, смарт кухня – човекът на 21-ви век е човек на технологиите. 

По-долу ви предлагаме някои смели попадения в новите тенденции, а тяхното съчетаване оставяме на вашето въображение.


10.04.2020
Прекрасни минималистични дневни за вдъхновение
29.10.2021
Дзен интериор у дома – щастието е тук и сега!